Hoppa till sidans innehåll

Motala Folkracefestival 2015.


Varje år v29 hålls en av Sveriges största folkracetävlingar, Folkracefestivalen i Motala som består utav 3 kvaldagar och två finaldagar, alltså folkrace från morgon till kväll, onsdag till söndag, årets bästa vecka med andra ord. Varje år brukar jag iallafall försöka att åka upp och titta några av dessa fem dagar och agera fotograf. Men i år bytte jag ut kamran mot folkraceoverallen och tog plats på banan istället för på läktar plats.DSC_0565

Min fantastiska pappa tillbringade hela sin semester nere i garaget för att få iordning min bil så jag skulle kunna köra. Så två dagar innan det var dags för start var bilen äntligen besiktigad och startklar och tidigt på onsdagsmorgonen rullade vi mot Motala med en sinnessjuk nervositet och galet taggad.

 

DSC_0019

Stämningen som innfinner sig på dunterberget i Motala under vecka 29 är helt magisk, bara genom att vandra in i depån åker mungiporna upp högt upp kinderna. Lyckan är total. Så när vi äntligen hade hittat en liten trång depåplats bland dagens ca 100 startande,bilen var besiktigad och vi hade gått banan trillade poletten ner. Jag skulle snart stå på startplattan i Folkracefestivalen 2015. En tävling som jag drömt om sen jag som10 åring för första gången följde med pappa dit och bestämde mig för att jag en dag också skulle vara en av förarna i depån och inte bara en i pubilkhavet. Nu var det dags.

Jag hade inte några större förväntningar igentligen, då motståndet i denna tävling är riktigt tufft och jag hade som mål att bara ta mig runt och ha skoj. Heat 1. Nervösare än dagen innan julafton rullade jag ut på startplattan, varvade upp motorn, gjorde tummen upp och färste blicken på den röda lampan. Nu jävlar. Lampan slocknade och jag hängde inte riktigt med, men när bilarna framför krokade i varandra lyckades jag smita upp på en andra plats. Aldrig har jag varit så lugn som jag var då. Har en tendens att stressa upp mig när jag har bilar bakom, men denna gång låg fokuset bara framåt. Med ett varv kvar att åka låg jag fortfarande kvar på en stabil andra plats och bestämde mig för att dyka in i alternativ spåret. Men det lite för mycket rädsla använde jag bromspedealen vid fel tillfälle och bromsade stopp i en rejäl jordvall på vägen ut ur alternativet. De bakomvarande bilarna han om och jag fick istället nöja mig med en 5eplats. Besviken, men ändå ganska nöjd med körningen.

DSC_0109

Heat 2. Vi fick stå länge i lottningsfollan i den gassande solen innan starten kunde gå då protester och krångel var tvunget att lösas först. Även denna start kom jag lite efter men lyckades ändå knipa en tredje plats i första kruvan. Men med lite för stor respekt och rädsla för alternativspåret gick det lite för långsamt och jag han bli omkörd. Det resterande varvet gick alltså åt till att försöka jaga tillbaka tredje platsen. Den körningen är jag riktigt nöjd över och tusan vad det gick. Högerfoten var tung men det räkte ändå inte riktigt hela vägen och det bleven 4e plats.

Då konkuresnen är sten hård räkte inte mina 5 poäng till någon tredje omgång och heller inte en finaldalg. Men såhär i efterhand är jag ändå riktigt stolt och nöjd ändå. Jag hängde med betydligt bättre än vad jag trodde. Körde säkrare och tuffare. Bara fortsätta och hoppas resultaten kommer. Bilen fick följa med hem och jag kunde inte vara nöjdare med denna vecka än vad jag är.

Årets bästa vecka levde ännu engång upp till sitt namn och jag längtar redan tills nästa år! Ett stort mega TACK till alla otroligt underbara vänner som på någotvis hjälpt/stöttat och peppat denna vecka och framförallt en stor eloge till min pappa, Thomas Järnström för allt slit, för att du alltid ställer upp och gör folkracen möjlig för mig. Så tacksam! Ha en fortsatt fin sommar! Ladda batterierna ordentligt så hörs vi förhoppningsvis efter 1/8 med glada besked då det är tävling i Askersund. 

DSC_0113

Uppdaterad: 08 JUN 2016 07:30 Skribent: Sanna Järnström

Motala Juniorlägret rullning

2012 mariestad kramkalas

Postadress:
Tibro MK - Motorcykel och Snöskoter
Rosenbergsgatan 14
54332 Tibro

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info